Snoei je boom in de zomer!

Veel mensen denken dat hun bomen in de winter gesnoeid moeten worden. De gemeentelijke plantsoendienst en de boeren snoeien hun bomen namelijk ook in de winter en bovendien verkondigen veel hoveniers dat de winter bij uitstek het geschikte moment is om bomen te snoeien. Maar niets is minder waar. Kappen van bomen in de winter is prima, maar het snoeien van bomen doe je bij voorkeur in de zomer als de bomen vol in het blad zitten. Hoe dat zit kun je hieronder lezen.

Als je een tak van een boom zaagt dan maak je een open wond in het hout. Omdat deze open wond een invalspoort is voor allerlei houtrot vormende schimmels, is de boom erbij gebaat dat deze wond zo snel mogelijk weer gedicht wordt. Dit kan de boom zelf door aan de rand van de snoeiwond, vanuit de levende laag tussen het hout en de bast, callus te vormen. Callus ontwikkelt zich later tot wondovergroeiingsweefsel dat over de wond heen zal groeien.

In de winter is de boom inactief. De levende laag tussen het hout en de bast (het cambium) is in rust. De cellen van het cambium delen zich niet en vormen dan ook geen callus als reactie op een verse snoeiwond. Sterker nog, doordat het cambium inactief is droogt het gedeeltelijk uit. Al zie je het niet, de snoeiwond wordt groter. Gevolg is dat het langer duurt voordat de snoeiwond helemaal overgroeit is. Schimmels krijgen hierdoor aanmerkelijk langer de tijd om de boom binnen te dringen en de kans op houtrot neemt toe.

In de zomer als de boom vol in het blad zit, reageert het cambium direct op een snoeiwond met het vormen van callus. Het indrogen van de wond wordt zoveel mogelijk beperkt en het overgroeien van de wond kan zo snel beginnen. Houtrot vormende schimmels krijgen dus minder kans hun slag te slaan als je boom in de zomer wordt gesnoeid. Wil je dat je boom gezond en veilig blijft, dan snoei je je boom in de zomer!

P.s. Het knotten en flink innemen van de kroon van een boom doe je niet in de zomer. Dat doe je het best als het blad er van af is.