Snoeien fruitbomen

Heeft u fruitbomen in uw tuin? Laat ze regelmatig snoeien!  Waarom? Fruitbomen moeten gesnoeid worden om er voor te zorgen dat ze vitaal blijven zodat ze minder vatbaar zijn voor aantastingen én om er voor te zorgen dat het fruit zich goed kan ontwikkelen en goed kan afrijpen. Het belangrijkste hierbij is er voor te zorgen dat er voldoende licht en lucht in de kroon van de boom kan komen.

Appel-, peren- en pruimenbomen hebben allemaal hun eigen snoeiwijze en het juiste moment van snoeien is ook nog van belang. Gebeurt het snoeien van bomen niet vakkundig dan stapelen de problemen in de kroon zich vaak al snel op. Kortom, het snoeien van fruitbomen vraagt om gespecialiseerde kennis. Door jarenlange ervaring hebben wij die kennis ruimschoots in huis.

Ontwerp boomgaard

Het planten van fruitbomen begint met een goed ontwerp. Er zijn veel soorten fruitbomen (appels, peren, kersen…) en binnen elke soort zijn er nog veel meer verschillende rassen. Het is de kunst de juiste boom voor de juiste plek te kiezen. Daarbij moet rekening gehouden worden met de standplaats (grondsoort, grondwaterstand, wel of geen luwte), maar ook met het gewenste gebruik van het fruit (hand, moes, keuken enz.) én de pluktijd en bewaarbaarheid. Er zijn dus veel aspecten waar rekening mee moet worden gehouden.

Wilt u ook een boomgaard? Voor een goed ontwerp voor een boomgaard kunt u bij ons terecht!

Fruitbomen planten

Als er een goed ontwerp voor een boomgaard ligt kan er worden overgegaan tot het aanplanten van de bomen. De beste plantperiode is vanaf november tot ongeveer maart. Hierbij geldt dat vroeg planten in het plantseizoen beter is. De bomen hebben dan de hele winter de tijd om zich te ‘zetten’ op hun nieuwe plek. Het leveren en planten van de bomen kunnen we uiteraard voor  u verzorgen. We planten vooral oude rassen die wij inkopen bij een kwekerij die gespecialiseerd is in deze oude rassen.

Meer weten? Neem contact met ons op. Dan komen wij graag langs voor advies en een vrijblijvende offerte!